onsdag den 10. februar 2016

Grydebrød vol 2

"Det såkaldte verdens letteste brød"

Jeg har tidligere givet dig en opskrift på et grydebrød, som ikke skal hæve mere end 2-3 timer. Denne gang anvender jeg den "originale" version, som skal stå til hævning i 12 timer. Ved at lade den stå så længe bliver dejen mere flydende og luftig. Dejen får simpelthen lov til at udvikle sig mere. Også er det et hyggeligt lille ritual at blande en brøddej om aftenen, også ligge og glæde sig til resultatet - eller også er det bare mig, der er ved at blive lidt for bagenørdet...

DU SKAL BRUGE

1 lille klump gær (på størrelse med 1 ært)
5 dl lunken vand
600 g mel (her kan 1/3 skiftes ud med grove meltyper, kerner, havregryn mv.)
2 tsk salt



Fremgangsmåde - dag 1


  1. Mål vand og mel af 

  2. Opløs gær i vandet 

  3. Kom mel og salt i og rør rundt til alt er blandet

  4. Dæk skålen til (jeg bruger en Margrethe skål på 3 liter) med et låg eller lignede 

  5. Lad den hæve til næste dag (ca. 12 timer) 



Fremgangsmåde - dag 2 

  1. Drys mel på bordet 

  2. Hæld forsigtigt dejen ud på bordet 

  3. Fold dejen ind over hinanden 5-6 gange 

  4. Smør dejskålen med olie og kom forsigtigt dejen tilbage i skålen 

  5. Lad den hæve i 2 timer 

  6. Lige inden brødet er hævet færdigt, tænder du din ovn på 250 grader 

  7. Sæt gryden med låg ind i ovnen og lad den varme op sammen med ovnen 

  8. Når gryden og ovnen er varmet op, tages gryden ud og PAS PÅ DEN ER VARM! 

  9. Drys mel i bunden af gryden og hæld dejen deri. Drys evt lidt mel ovenpå

  10. Sænk temperaturen til 225 grader og sæt gryden med låg i ovnen 

  11. Bag brødet med låg i 30 minutter 

  12. Efter de 30 minutter tages låget af, og brødet bages yderligere i 20 minutter 

  13. Efter bagningen afkøles brødet (det kan godt tage lang tid) 



Konklusion 
Jeg siger dig det her brød, det er virkelig nemt at lave, og du kan eksperimentere med smagen alt efter, hvilken meltype, du bedst kan li. Og der er vitterligt ingen arbejde i at lave brødet - Du skal dog ud og investere i en gryde, som kan tåle de høje varmegrader... Men som nævnt i en tidligere opskrift, så kan du købe den samme som mig til 150 kr i Imerco. Så det er slet ikke så slemt igen.