lørdag den 16. november 2013

Boller af rugbrødsrester

"Rester skal bruges og ikke smides ud" 

Som lovet ville jeg lave flere opskrifter, hvor mit gamle rugbrød skulle indgå, for at undgå madspild. Så denne gang blev det til en omgang kilstret bolledej, da jeg selvfølgelig også løb tør for hvedemel, men det gik nu godt alligevel. Så denne opskrift er ekstra studievenlig, da du bruger dine rester og bruger færre ingredienser, end du plejer. Billig, billig, billig.

Muffinboller lavet af rugbrødsrester


DU SKAL BRUGE

3 skriver tørt og gammel rugbrød
2 spsk skyr
25 g gær
5 dl vand
2 spsk olie
1 tsk sukker
1 tsk salt
5 dl havregryn
4 dl hvedemel
4 dl fuldkornshvedemel

Fremgangsmåde
  1. De tre skiver rugbrød skæres i mindre tern, kommes i en beholder med låg, som fyldes op med vand og kommes i køleskabet natten over 

  2. Dagen efter hældes vandet fra rugbrødet og blandes med 2 spsk skyr. Blend massen med en stavblender til mos

  3. I en stor skål opløses gæren i 5 dl varmt vand 

  4. Tilsæt rugbrødmos, olie, sukker og salt og rør rundt

  5. Tilføj melet og havregryn og bland det hele godt

  6. Dejen er meeeeeget kilstret, men det skal den også være - drys dejen med hvedemel og sæt den til hævning et varmt sted i 1,5 time

  7. Efter hævningen fordeles dejen i 12 muffinssilikoneforme (de koster 18 kr. i Søsterne Grene for 6 stk - det er billigt!) med en stor ske. 

  8. Dejen efterhæver, imens ovnen varmer op (ca 15 minutter). 

  9. Du kan evt. pensle bollerne med mælk inden bagningen og drysse sesamfrø på 

  10. Bag bollerne i 25 minutter 

  11. Lad dem køle af inden servering 
Bollerne er godt i gang med at efterhæve
Konklusion 
Lækre boller, som er nemme at lave og er dejlig bløde. Jeg er ikke særlig tosset med at ælte dej, fordi det er langsommeligt og kilstret og øv! Disse boller skal ikke æltes, og de får en dejlig smag alligevel, så det er vist en win win situation.