mandag den 24. marts 2014

Hvidt brød med god samvittighed

"Den skjulte sundhed"

Denne opskrift indeholder en meget hvid og hemmelig ingrediens, som skjuler en masse lækre fibre og vitaminer under overfalden. Det er den hvide hvedemel, jeg taler om her. Den kan købes i større supermarkeder, og koster omkring 15-20 kr. for 1 kg. Såå det er ikke den budgetvenlige hvedemel til 10 kr. for 2 kg. DOG! Er denne mel en fuldkornsmel, som indeholder 3 gange så mange fibre som den almindelige hvedemel, og det er da værd at betale for. Men ikke nok med at det er en særlig fuldkornsmel, så har jeg sørme fået den i en helt særlig udgave. 


Det er den, du ser lige her! Melet er malet på stenkværn fra mel-mølleriet på Holmgaard, som er et skønt gårdbageri og restaurant, der gemmer sig på Djursland omkring Mols. 

Et lille kig ned i den fine rustikke melpose 
Det er altid sjovt, at afprøve nye spændende råvarer, der har en historie. Melet er købt i Ebeltofts lokale Kvickly til 20 kr. for 1 kg. Du også kan vælge imellem spelt, emmer og rugmel til samme pris.




Opskriften: Gulerodsboller med hvidt hvedemel 

DU SKAL BRUGE 
3 dl lunken vand 
50 g gær
200 g revet gulerødder 
1 spsk brun farin (alm. sukker kan nok også gøre det)
1 spsk solsikkeolie 
1 tsk salt
100 g havregryn 
400 g hvidt hvedemel (gerne Holmgaards) 

Bollerne under hævning

Fremgangsmåde
  1. Hæld vand i en skål og opløs gæret deri

  2. Tilsæt revet gulerod, brun farin, olie og salt og rør rundt

  3. Kom havregryn i blandingen og tilføj det hvide hvedemel lidt ad gangen, indtil dejen er galt og smedig

  4. Kom dejen ud på et meldrysset bord (jeg brugte alm. hvedemel her) og ælt den godt igennem i ca. 5 minutter 

  5. Del dejen op i 12 lige store stykker 

  6. Rul hver del til en fin rugle og tryk den lidt fald på toppen

  7. Dyp lidt vand på og drys mel henover bollen. For at give bollen et rustikt udseende efter bagningen, kan du klippe et kryds i den. Du kan også skære et lille snit langs bollen i stedet for.   

  8. Sæt bollerne til hævning i 30 minutter 

  9. Efter hævning bages brødet i 15-20 minutter ved 220 grader (200 grader i varmluft)



Konklusion 
Det er altså svært at slå en helt nybagt varm bolle. Men ja, de smager super dejligt, og man kan sagtens smage, at der er brugt en fuldkornsmel, hvilket giver brødet en lækker struktur og en dybere smag. Jeg er ihvertfald helt solgt, og det er ikke sidste gang, jeg køber hvidt hvedemel! Jeg skal vist også prøve en af Holmgaards andre melsorter, nu hvor jeg er i gang. Velbekomme.