fredag den 23. september 2016

Velkommen søde rødbedesæson

Rødbedesæsonen er over os, og det er intet mindre end fanstastisk. Jeg må simpelthen indrømme, at jeg er gået hen og blevet fuldstændig vild med rødbeder. For det første så er rødbeder ufattelig billige lige i øjeblikket. Jeg købte 2 kilo rødbeder i Rema1000 i denne uge til 4 kr. Så kan man vist ikke klage, hva..? Samtidig er rødbeder super sunde! De er spækket med kostfibre, vitaminer og især jern, hvor alle tre er vigtige ingredienser i et aktivt og sundt liv.

Derudover har jeg fundet ud af, at der jo er utallige muligheder med disse små røde basser. Indtilvidere har jeg brugt dem i smoothie, lavet is ud af dem, kommet dem på pizza, i brød og i kager. Jeg er slet ikke til at stoppe, når jeg først går igang. DOG skal man huske at lade yndlings trøjen blive hængende i skabet, da rå rødbedesaft er noget djævlen har skabt og er svær at få af tøjet, når det først er kommet på. Så på med et forklæde og så er du klædt på til dit kommende rødbede eventyr.Opskrift: Rødbedebrød på røremaskine 

Nu står der godt nok, at dejen skal køres på røremaskine, da jeg ikke har prøvet andet. Men du kan sikker godt ælte det med håndkraft, og så skal du sikkert tilføje ekstra mel undervejs. 

D
DU SKAL BRUGE

2 dl vand
1 dl kefir eller kærnemælk
2 spsk creme fraiche
25 g gær
3 spsk smør
2 tsk sukker
2 tsk salt
2 spsk hørfrø
3 spsk hytteost
180 g fuldkornshvedemel
300 g hvedemel
180 g rødbeder (eller der omkring)

Brødet toppes med 
2 spsk rapsolie
1 tsk rosmarin
1 drys flagesalt (alm. salt kan nok også gøre det)

Dej med rødbedestykker i

Fremgangsmåde

 1. Smelt smøret i enten mikroovn eller i en gryde 

 2. Opløs 25 g gær i vandet og tilføj surmælksprodukterne samt det afkølede smeltet smør 

 3. Tilsæt salt, hørfrø og hytteost og kom melet i lidt af gangen

 4. Rør dejen på røremaskine i 5-10 minutter (fra lav til høj hastighed i de sidste par minutter)

 5. Lad dejen hæve i skålen i 1 time under et viskestykke 

 6. Inden dejen er klar, skrælles og rives rødbederne groft 

 7. Når dejen er hævet, kommes den ud på et meldrysset bord, hvor rødbederne æltes ind i dejen 

 8. Beklæd en form på omkring 20x30 cm med bagepapir og hæld dejen deri. (Sæt evt. to tøjklemmer i hvert hjørne af formen for at holde bagepapiret på plads) 

 9. Lad den nu efterhæve i 30 minutter med et viskestykke over 

 10. Herefter dryppes rapsolie over dejen og drys salt og rosmarin over

 11. Bag brødet i ca 30 minutter ved 240 grader i formen. 

 12. Efter bagningen kan brødet virke meget blødt, når det kommer ud af formen, men det skulle gerne sætte sig efter afkøling. Konklusion 
Jeg kan godt sige dig, at sådan et stykke lunt rødbedebrød med smør på - mmmhhmmm - det er bare guf! Og så er det et super smart brød at snyde ungerne med, fordi det godt kan ligne et stykke kage med de flotte lyserøde farver og den firkantede form. Sidste kommentar: husk at rødbeder er ikke farlige og passer ikke kun til en leverpostejmad eller brændende kærlighed - de kan bruges i alt mulig andet. Så det er bare at komme i gang. Peace out.